Traian Băsescu: „Vom face o ofertă politică Republicii Moldova, dacă nu se reușește asigurarea suveranității acestei țări”

Traian Băsescu: Vom face o ofertă politică Republicii Moldova, dacă nu se reușește asigurarea  suveranității acestei țări
Publicat: 15/01/2014, 12:57
Actualizat: 19/03/2015, 20:55

La cinci zile după întâlnirea cu emisarul administrației Obama, Victoria Nuland, președintele Traian Băsescu își nuanțează declarațiile publice recente legate de „unirea” cu Republica Moldova, ca „proiect de țară”, vorbind în schimb despre o „ofertă politică” pe care România ar urma să o facă Chișinăului în condițiile în care „nu se reușește asigurarea suveranătății acestei țări”.

„România nu va putea rămâne impasibilă politic dacă din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-și întrerupe drumul spre Uniunea Europeană. Vom face o ofertă politică Republicii Moldova dacă nu se reușește asigurarea suveranității acestei țări”, a spus Băsescu, la întâlnirea anuală cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, reclamând „ineficiența formatului 5+2 în problema transnistreană” și despre lipsa de reacție a instituțiilor internaționale „în ce privește tratamentul aplicat școlilor românești din Transnistria”.

Surse diplomatice au declarat pentru gândul că interesul manifestat de oficialul SUA la întâlnirea cu președintele, la Palatrul Cotroceni, a vizat inclusiv declarațiile lui Băsescu legate de unirea cu Republica Moldova. Ulterior, Victoria Nuland a avut o poziție tranșantă în legătură cu acest subiect, la Ambasadă: „SUA susțin suveranitatea își integritatea teritorială a Republicii Moldova și libertatea de a-și alege calea pe care să o urmeze în viitor”.

Oferta pentru Chișinău, ca „o paranteză”

„Oferta” lui Băsescu a fost avansată în fața ambasadorilor europeni în afara discursului oficial pe care și-l pregătise. „Nu este în discurs, dar nu pot să niu fiu sincer cu dumneavoastră”, a început președintele „o paranteză”.

Inițial, Băsescu era pregătit să vorbească doar despre faptul că România rămâne „un susținător fervent al acordării unei perspective europene Republicii Moldova”, în parteneriat „cu SUA și cu statele memebre UE pentru sprijinirea” Chișinăului „pe acest drum al integrării”. Dacă înainte de Summitul de la Vilnius vorbea concret despre unire, la reuniunea diplomatică anuală de la Cotroceni, președintele a făcut inițial un pas înapoi, menționând doar importanța integrării, în perspectivă, a Republicii Moldova în UE „în primul rând pentru consolidrea securității energetice, a învățământului și a identității românesti a majorității populației”, accentuând, prin tonul vocii, „identitatea românească”.

Băsescu a reluat ideea de la Vilnius, cerând ca „semnarea Acordul de asociere și a celui de liber schimb să aibă loc înainte de finalizarea mandatului actualei CE”, cu argumentul că „orice altă opțiune poate duce la răsturnări de situație nedorite în care s-au regăsit Armenia și Ucraina la Vilnius”.

„Ca o paranteză”, președintele a declarat însă „ineficient” formatul 5 + 2 (Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia și OSCE, plus SUA și UE ca observatori), în care s-au asigurat până acum negocierile conflictului transnistrean, vorbind și despre „despre încurajările pe care le primesc găgăuzii pentru a se autonomiza”. „Toți susținem declativ suveranitatea Republicii Moldova, dar prea puțini avem curaj să vorbim despre ineficiența formatului 5+2 în problema transnistreană și despre încurajările pe care le primesc găgăuzii pentru a se autonomiza. N-am văzut poziții în ce privește tratamentul aplicat școlilor românești din Transnistria”, a spus Băsescu, după ce a cerut în urmă cu o zi o astfel de reacție a OSCE.

Eșecul este pus de președinte inclusiv pe seama faptului că nu s-ar dori găsirea unor soluții care ar duce la scăderea influenței Federației Ruse în regiune. „Vorbim toți de suveranitatea și de independența Republicii Moldova, știm că butoanele din Transistria și din Găgăuzia nu sunt la Chișinău și nu vrem sau nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova România nu va putea rămâne impasibilă politic dacă din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-și întrerupe drumul spre Uniunea Europeană. Vom face o ofertă politică Republicii Moldova dacă nu se reușește asigurarea suveranității acestei țări”, a susținut Băsescu.

Scenariul lui Băsescu și reacțiile internaționale

Ideea „unirii” a fost lansată de Traian Băsescu pe 26 noiembrie 2013, într-un interviu la televiziunea publică dinaintea Summitului de la Vilnius. Președintele a spus atunci că următorul proiect de țară pentru România este întregirea țării, menționând că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci țara noastră va fi pregătită. „Un popor, când are ocazia să fie împreună, nu va renunța. Nu mizez pe oameni politici, toată acțiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, știu că nu e momentul acum, dar (…) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”, a anticipat el.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomația din România, cu ministrul de Externe, președintele a răspuns: „Mă tem că, până una alta, cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Nu cred că trebuia să iau o aprobare de undeva”.

Scenariul său a stârnit reticență, în mai multe cancdelarii europene, dar și la Chișinău. Dacă, însă, premierul Iurie Leancă a criticat intervenția publică a președintelui, șeful statului de la Chișinău, Nicolae Timofti, s-a arătat în continuare solidar cu politica lui Traian Băsescu, primindu-l după Summitul de la Vilnius și fiind prezent la București, pe 1 Decembrie, atât la parada de Ziua Națională, cât și la recepția de la Cotroceni.

Întrebat ulterior, într-un alt interviu televizat, dacă are în mod clar un proiect de acest tip sau a lansat doar un scenariu. „Categoric mă voi ocupa de acest proiect, va fi unul din proiectele în care, după ce îmi voi termina mandatul, îmi voi pune resursele”, a revenit Băsescu asupra ideii, la B1.

Președintele a rămas pe poziție, dar a admis, la acel moment că nu este un plan imediat. „Nu îmi este rușine de ce am spus și nu mă deranjează nici dacă vreun politician spune: vai, cum am putut spune așa ceva, că îi întărim pe comuniștii de la Chișinău. Comuniști sunt toți aceia care joacă între Moscova și Bruxelles (…). Dar nu este un proiect care să se poată face mâine sau poimâine. Acum nu este un moment în care lucrurile să se poată întâmpla”, a spus Traian Băsescu, adăugând că dacă în România 70% din populație vrea unirea, în R. Moldova procentul este mult sub 50%. „Un astfel de proces este dependent fundamental de voința oamenilor”, a menționat el.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Disneyland Paris a introdus prețuri dinamice pentru biletele de intrare